Jdi na obsah Jdi na menu
 


26. 7. 2010

Kávové řezy

Indgredience:

těsto:

6 vajec

240 g cukru krupice

240 g hladké mouky

6 lžic oleje

1 lžíce kakaového prášku

2 lžíce mléka


náplň:

100 g zeesanu s příchutí tiramisu

25 g vychladlé kávy

500 ml smetany ke šlehání

dětské piškoty

šálek uvařené kávy

likér amarette


poleva:

150 g čokolády (hořké, nebo na vaření)

200 g zakysané smetany


na ozdobení:

200 ml smetany ke šlehání

čokoládové zdobení /bobečky/

Postup přípravy:

Dva plechy vyložíme papírem na pečení a zapneme troubu.
Z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh. Zašleháme žloutky, pak olej a nakonec zlehka vmícháme mouku.
Polovinu těsta rozetřeme na jeden plech a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C.
Do druhé poloviny zatím vmícháme kakao a mléko a rozetřeme na druhý plech.
První těsto dopečeme do lehkého zrůžovění povrchu (cca 8 minut) a hned do trouby dáme druhý plech a upečeme.
Uvaříme dva šálky rozpustné kávy (může být i turek, ale pak je třeba ji přecedit) a necháme vychladnout.
Smetanu ušleháme do polotuha. Zeesan se 125 g vychladlé oslazené kávy rozšleháme ruční metličkou, přidáme smetanu a došleháme dohusta.
Vychladlý hnědý plát těsta pokropíme amarettem a rozetřeme na něj asi 3 lžíce kávové šlehačky. Do zbytku kávy přidáme podle chuti několik lžic amaretta. Máčíme v ní piškoty a klademe jeden vedle druhého na šlehačkou potřený plát piškotu. Na piškoty rovnoměrně rozetřeme zbytek kávové šlehačky a přikryjeme světlým piškotovým plátem. Lehce přitlačíme a dáme ztuhnout do ledničky.
Čokoládu ve vodní lázni rozpustíme a vmícháme do ní zakysanou smetanu.
Horní světlý plát piškotu pokropíme amarettem a roztřeme na něj čokoládovou polevu. Můžeme ozdobně narýhovat zubatou stěrkou. Po zatuhnutí se lehce pravítkem naznačíme čtverečky 5 x 5 cm a na každý nastříkáme kopeček šlehačky. Můžeme dozdobit libovolným zdobením. Uložíme do ledničky a před podáváním podle naznačených čar nakrájíme na řezy.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář